Iğdır Üniversitesi Şifa ve Lezzet Kaynağı Kekik Yağını Bölge Ekonomisine Kazandırdı!
“Katma Değeri Yüksek Tarımsal Ürünler” alanında ihtisaslaşan Iğdır Üniversitesi, bölgesel kalkınmaya katkı sunmak adına lavanta yağı, çörekotu yağı, lavanta hidrosolü ve gül suyunun ardından bir ürünü daha piyasaya çıkardı.
Üniversitenin Ağrı Dağı eteklerindeki bin 100 rakımlı yerleşkesinde yetişen kekik bitkisi, toplanıp işlenerek aromatik kekik yağına dönüştürüldü.
Kekik yağının Iğdır Üniversitesi’nin ihtisaslaşma kapsamında ürettiği beşinci ürün olduğunu anımsatan Öğr. Gör. Musa Karadağ, şifa ve lezzet kaynağı bu ürünün yakın zamanda satışa sunulacağını dile getirdi.
Karadağ, “2022 yılının mayıs ve haziran aylarında Ağrı Dağı eteklerindeki Şehit Bülent Yurtseven Kampüsümüzün yüksek kesimlerinde toplanan kekikler, su buharı distilasyon yöntemi ile aromatik yağlarla dönüştürüldü. İçerik olarak bol miktarda timol ve karvakrol bulunduran kekik yağının virüs ve bakterilere karşı etkili olduğu da kanıtlanmıştır.” dedi.
“Bin Derde Deva”
“Kekik mikrop öldürücü özelliğiyle antiseptik, antimikrobik bir bitkidir. Ayrıca içeriğindeki maddelerle vücutta hücre koruma sistemlerini güçlendirmesiyle antioksidan, kanser oluşumunu engellemesiyle antikanserojen, her türlü karın ağrısı ve gaz giderici özelliği ile antispazmodik, romatizmal hastalıkları iyileştirmesiyle antiromatizmal, diyabet hastalığını engellemesiyle antidiyabetik ve vücuttaki kolestrol oranını ayarlamasıyla antikolestremik özellikler taşımaktadır. Bu özellikleri ile kekik; yaşlılığı geciktirmekte, tümör oluşumunu engellemekte, şeker hastalığına iyi gelmekte ve gıdaların bozulmasın doğal yolla engellemektedir. Bu nedenle kekik, bin derde deva bitki olarak nitelendirilmektedir.”
Son olarak Iğdır Üniversitesi’nin kekik ve aromatik bitki yetiştiriciliğinde bölge halkına rehberlik ve öncülük etmeyi hedeflediğini ifade eden Karadağ, desteklerin dolayı Rektör Prof. Dr. Mehmet Hakkı Alma’ya teşekkür ederek sözlerine son verdi.