Ağrı Basın

Iğdır Üniversitesi, "Cehri" Üzerine Korhan Yaylası'nda Çalışma

GÜNDEM

Iğdır Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Hakkı Alma, Ağrı Dağı eteklerinde yer alan Korhan Yaylası'nda Rhamnus türü "cehri" bitkisi üzerine yürütülen çalışmalara katıldı.

Iğdır Üniversitesi, "Cehri" Üzerine Korhan Yaylası'nda Çalışmalar Yapıyor

Iğdır Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Hakkı Alma, Ağrı Dağı eteklerinde yer alan Korhan Yaylası'nda doğal olarak yayılım gösteren Rhamnus türü "cehri" bitkisinden katma değeri yüksek ürünler elde etmek hedefiyle yürütülen çalışmalara katıldı.

Tarımsal Uygulama ve Araştırma Merkezi (TUAM) Müdürü Doç. Dr. Ramazan Gürbüz'ün de hazır bulunduğu çalışmalarda, cehri bitkisi yerinde incelenerek ihtisaslaşma kapsamında cehrinin kullanımı ve bölge ekonomisine kazandırılması hususu değerlendirildi.

Korhan Yaylası'nın zengin bitki örtüsüne sahip olduğunu belirten Rektör Alma, cehri bitkisinin potansiyel ekonomik değerinin yüksek olduğunu ve özellikle tıbbi ve kozmetik alanlarda kullanılabileceğini ifade etti.

Cehrinin kabuk ve meyvelerinin, güçlü antioksidan ve antibakteriyel özellikler taşıdığını ve bu nedenle geleneksel tıpta sindirim sistemi rahatsızlıkları, cilt problemleri ve iltihapların tedavisinde kullanıldığını da dile getiren Rektör Alma, ayrıca cehriden elde edilen doğal boyaların da tekstil ve el sanatları gibi alanlarda tercih edildiğini vurguladı.

Toplama çalışmalarının bu bitkinin potansiyelini ortaya çıkarmak ve bölge ekonomisine katkı sağlamak amacıyla yürütüldüğüne dikkat çeken Prof. Dr. Alma, bu tür projelerin yerel bitkilerin değerlendirilmesi ve sürdürülebilir kalkınma açısından önem taşıdığını belirtti.

Cehri bitkisi ile ilgili çalışmalar, Iğdır Üniversitesinin alanında uzman akademisyenleri tarafından Üniversitenin Araştırma Laboratuvarı Uygulama ve Araştırma Merkezi (ALUM) bünyesinde sürdürülüyor.

Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.