Avukat Yurt: Başörtüsünün anayasal dayanaklarının olması bir ihtiyaç
Başörtüsü ile ilgili tartışılan anayasa değişikliği hakkında konuşan Avukat Osman Yurt, Türkiye’de başörtülü kızlar, yıllarca öğrenim özgürlükleri ve çalışma haklarından mahrum bırakıldığını, bu nedenle başörtüsü anayasal dayanağının olması bir ihtiyaç olduğunu söyledi.
CHP'nin geçen günlerde başörtüsü hakkında verdiği yeni teklifin ardından başörtüsünün yasal güvence altına alınması gerektiği konusu bir kez daha gündeme geldi.
Başörtüsü ile ilgili anayasada yapılması beklenen değişikliği değerlendiren MAZLUMDER Ankara Şube Başkanı Avukat Osman Yurt, insan hakları konusunun aslında yasal düzenlemeyi bile gerektirmeyecek konular olduğunu ama Türkiye uygulamasında bir sorun alanı olan başörtüsünün yasal ve anayasal dayanaklarının olmasının hakikaten değerli ve bir ihtiyaç olduğunu söyledi.
"Başörtüsü konusu Türkiye de fırtınalı bir konu. Yıllarca kadınlar ve kızlar öğrenim özgürlüklerinden, çalışma haklarından mahrum bırakıldılar"
Başörtüsünün anayasal güvence altına alınacak olmasını dikkatlice takip ettiklerini dile getiren Yurt, "Başörtüsü konusu Türkiye de fırtınalı bir konu. Yıllarca kadınlar ve kızlar öğrenim özgürlüklerinden, çalışma haklarından mahrum bırakıldılar ve başörtülü olmak bir suç olarak algılandı. Son dönemlerde bu aşıldı. Bu iktidar döneminde bunlar fiilen suç olmaktan çıkartıldı. Bu konular aslında yasal düzenlemeyi bile gerektirmeyecek. Yani insanların öğrenim özgürlüğü gibi, çalışma hakkı gibi, yaşama hakkı gibi, toplumda var olma hakkı gibi haklar aslında yasalarla düzenlenmeyecek, referandumlarda düzenlenmeyecek. Yani insanlara nefes almayı, güneş ışığından faydalanmayı yasayla mı, referandumda mı sağlarız? Böyle bir şey olmaz. Aslında bu konu da öyle ama Türkiye pratiğinde, Türkiye uygulamasında bu bir sorun alanı. Yani var olan uygulamaların yasal ve anayasal dayanaklarının olması hakikaten değerli. Bu bir ihtiyaç. Bunun olması hepimizi mutlu eder. Bu konuda bu süreci destekliyoruz. Umarız bu yönde sağlam bir zemin oluşur." dedi.
"Aile hakkı temel bir hak dolayısıyla bunun korunması ve geliştirilmesi için yapılacak düzenlemeler son derece meşru"
Yurt son olarak "Bu konu da birbirine bağlantılı olarak geliştiriliyor, tartışılıyor. Bu konuda da düzenleme çalışmalarını görüyoruz. Aile hakkı temel bir hak. Yani insan hakları uluslararası mevzuatta temel bir haktır. Dolayısıyla bunun korunması ve geliştirilmesi anlamında yapılacak düzenlemeler de son derece meşru. Hukuki temeli olan ve bizim için dayanağı sağlam düzenlemelerdir. Biz bunu destekleriz. Bu aile hakkı, aileyi güçlendirme, bir başkasının birbirlerinin hayat hakkını veya başka sorunları doğuracak şekilde düzenlenmesinin olmayacağını umuyoruz. Ama aile kurma hakkının temel bir hak olduğunu görüyoruz, Kabul ediyoruz ve destekliyoruz." ifadelerine yer verdi.