Seyda Molla Musa Geçit (Celali) Vefat Etti! Doğubayazıt'lı Büyük Alim, Büyük Üstad, ilmi ile amel eden, nice talebeler yetiştiren, eserler yazan Üstad, Seyda Molla Musa Geçit vefat etti.
Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi İslami İlimler Fakültesi Temel İslam Bilimleri Bölümü Başkanı Doç. Dr. Mehmet Salih GECİT ve AK Parti Ağrı İl Başkan Yardımcısı Yerel Yönetimler Başkanı Mehmet Sena GEÇİT'in kıymetleri babaları Seyda Musa Geçit Hoca bu gün vefat etti. Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesinde tedavi görev Doğubayazıt’ın değerli Alimlerinden Molla Musa Celalî hakkın rahmetine kavuştu.
Ülkemizin, bölgemizin ve İslam dünyasının bir değeri olan Merhum Molla Musa Geçit (Celalî)’nin cenazesi Ağrı’nın Doğubayazıt ilçesindeki medresesinde kılınacak cenaze namazının ardından Doğubayazıt’ta defnedilecek.
Ağrı Basın ailesi olarak, Merhum Seyda Molla Musa Geçit hocaya Yüce Allah’tan rahmet sevenlerine ve Ailesine sabırlar dileriz.
Seyda Molla Musa Celali Kimdir?Musa b. Hasan b. Ubeyd b. Yusuf b. Mahmut b. Ömer b. İsmail b. Ahmet (Keçel) el-Celali, 1938 yılında Doğubeyazıt ilçesine bağlı olan Telçeker (Sûbhan) köyünde doğdu.
1944 yılında ilkokula başlayıp, 1949 yılında mezun oldu.
Hocamız o okulda görmüş olduğu çeşit çeşit yemeklerden dolayı, burayı okuyanların ileride nankör olacaklarını o zaman söylemişti.
Daha sonraları 1951-1952 yıllarında Hoşhaber İmamı Halife İbrahim'in yanında sıradaki kitaplarını tamamlamak için Iğdır'a gitti. Onun yanında Şerhu'l Muğni kitabından Behçetul Merdiyye (Suyuti)ye kadar olan kitapları okudu. Sonra değişik medreselerde meşhur bazı büyük âlimlerin yanında ders almaya devam etti. Bu hocaları arasında Abdurrahman Dürre, Molla İbrahim Eğdadi (yıl 1953-1954), Şeyh Yahya Çuğreşi'nin oğlu Şeyh Abdurrahim, Molla Şemsettin ve Seyyid Abdulvehhab Dırzbini gibi âlimler yer almaktadır.
Büyük Üstad Molla Muhyiddin el Havilî'nin yanında medreselerde okutulan diğer kitaplardan okuyarak medrese eğitimini tamamladı. Baykan'lı olan bu hocasından genel ilmi icazesini aldı.
1957 yılında Girberân, Nureşin, Niçu, Çiftlik ve Doğubeyazıt'ın diğer köylerinde talebe yetiştirerek ders vermeye başladı. Daha sonra 1961 senesinde askerlik görevini Mardin'de iki buçuk yıl yaptı. Askerlikten sonra 4 yıl Gırberan, Karacık ve Gırıka köylerinde imamlık yaptı.
1968 yılında Kars iline bağlı Şaban köyünde imamlık görevini yaptıktan sonra kendi memleketine dönüp 1969-1975 yıllarına kadar Zorava, 1975-1976 yıllarına kadar Nureşin, 1977-1982'de Harık köylerinde medrese kurup ders verdi. Bilahare, Doğubeyazıt Merkez Camisinde vaizlik yaptı.1982-1984 yılında Merkez Kuran Kursunda Kuran-ı Kerim öğreticiliğini de yaptı.
1986-1988'de Eleşkirt İlçesine bağlı Haydaroğlu köyünde imamlık görevi ile beraber medresede talebe okuttu. Yine Eleşkirt'e bağlı Şanezer Köyüne gitti. Tekrar kendi memleketine dönüp 1989-1991 yılları arasında Korım Köyünde imamlık yaptı ve medrese açtı. Nihayet bu köyde iken emekliye ayrıldı.
1996'da Doğubeyazıt'ta İslâmi bir medrese tesis etti. Bu medrese tedris görevi dışında başka sosyal faaliyetleri de yürütmektedir. Tedrisi döneminde muğlâk olan bazı meselelerde merhum üstadı Sadrettin Yüksel'e müracaat ederdi. Allahu Teâlâ Sadrettin Yüksel Hocamıza gani gani rahmet etsin, kendisinden çok istifade etmiştir.
Hocamız halen ders vermeye devam etmekte olup kırk ciltten fazla Arapça, Türkçe, Kürtçe esere imza atmıştır. Hemen hemen tüm dinî ilimlerde eser telif etmiştir. Bir kızı, altı oğlu olup Arapça, Farsça, Türkçe ve Kürtçeyi bilmektedir.
Allahu Teâlâ kendisine uzun ömürler ve faydalı eserler nasib-ü müyesser eylesin. Âmin
Ağrı Haber , Doğubayazıt Haber , Ağrı Basın
Fırat Uçar 3 Yıl Önce
''Bir âlimin ölmesi, bir şehir halkının ölümünden daha büyük ziyandır'' Hz.Muhammed (S.A.V) RABBİM mekanını Cennet eylesin inşAllah